Am cumpărat brățara Xiaomi Mi Band 4: păreri și impresii

Au mai fost vremuri cand cochetam cu ideea achiziționării unei brățări inteligente, însă neavând vreun contact cu ele, am tot ezitat. Iar de ceva timp și-a achiziționat un prieten ceva brățară smart de la Samsung, așa că am putut vedea cu ochii mei cum funcționează.

Am rămas oarecum surprins că nu mai sunt atât de scumpe precum erau atunci când mă uitam eu la ele. De exemplu, pe eMag am plătit 117 lei, parcă, pe Xiaomi Mi Band 4. Prețul întreg ar fi undeva la 250 de lei, cică.

Ce îmi place la brățara Xiaomi Mi Band 4 – avantaje

Port ceasuri în cea mai mare parte a timpului, însă când stau la laptop trebuia să le dau jos pentru că erau incomode. Ei bine, un prim lucru care îmi place la Xiaomi Mi Band 4 este faptul că nu prea se simte la mână.

Este ușoară și confortabilă. Pot sta cu ea la laptop și să dorm cu ea la mână fără probleme. Uiți că o ai dacă nu te caută nimeni pe Facebook. 😀

Apoi, treaba cu notificările mi se pare foarte practică. Nu trebuie să răspund chiar la orice email imediat după ce l-am primit și nici la orice mesaj. Astfel, verific întâi cu ajutorul brățării și iau telefonul doar dacă e nevoie.

Fac economie la, astfel, bateria telefonului, ceea ce e foarte ok.

Iar dacă tot veni vorba despre baterie, trebuie să precizez că bateria a ajuns luni seară complet descărcată. A durat aproximativ 2 ore încărcarea, iar apoi am legat-o cu telefonul. Au fost actualizări de făcut, am butonat-o puțin apoi am lăsat pe a doua zi.

Cât ține bateria la Xiaomi Mi Band 4?

Acum e vineri, ora 19:00 în momentul scrierii articolului, iar bateria e la 68%. Consumă undeva sub 10% pe zi, în funcție și de numărul de notificări, de mișcarea pe care o faci șamd. Ei promit 20 de zile, dar eu mă îndoiesc că o să ating recordul ăsta.

UPDATE 1: După 10 zile de la punerea la mână mi-a dat notificare să o încarc. A ajuns la 15%.

UPDATE 2: Am încărcat brățara pe 13 august, la 19:44 aveam iar 100%. Pe 23 august la 21:20 am pus-o iar la încărcat, ajunsesem la 5%. Practic, m-a ținut bateria iar aproximativ 10 zile.

Sunt genul de persoană care urmărește mai mereu vremea, așa că faptul că o pot face pe brățară reprezintă un avantaj. Îmi arată prognoza pe 5 zile, inclusiv ziua curentă, ceea ce e foarte ok pentru mine.

E rezistentă la apă, așa că nu trebuie să o dau jos de pe mână când spăl vase, când fac duș sau când mă arunc în Prut.

Designul nu mă încântă în mod neapărat, dar nici nu îmi displace. Merge la ținutele ceva mai sportive, iar dacă vrei să fii elegant.. probabil că nu ai nici un motiv să o porți.

Îți poți găsi telefonul cu ajutorul brățării. Iar eu cum îl pierd deseori prin casă, funcția îmi e de ajutor.

Numărarea pașilor se face oarecum diferit față de cum o face telefonul meu, un Huawei P Smart Pro. Telefonul îmi arată mereu cu 500-1000 de pași mai mult, dar nu prea îmi dau seama cine are dreptate.

Există destul de multe fețe, sau skin-uri, pentru ecran. Le poți instala cu ajutor anumitor aplicații, însă cele mai multe dintre ele sunt cam copilărești. 2-3 dacă am găsit mai decente, minimaliste, însă nu le-am aplicat încă.

Probabil că la un moment dat voi schimba interfața standard.

Diacriticele sunt citite, ceea ce nu se întâmpla mai demult din câte am citit din review-uri. Probabil că au făcut ceva actualizare. În locul emoji-urilor apare însă un pătrățel cu un x în interior. Nu e, totuși, o foarte mare problemă.

Monitorizează somnul, însă cred că exagerează puțin. Are o marjă de eroare de câteva zeci de minute pe care știu sigur că nu le dorm, însă aplicația îmi spune că da. Îți spune câte ore de somn profund ai avut, cât somn ușor ai avut dar și timpul total în care ai fost treaz.

Poți folosi brățara pentru deblocarea ecranului telefonului, ceea ce poate fi foarte practic uneori. Totuși, eu nu folosesc funcția asta.

Îți apar apelurile pe brățară și le poți respinge, dacă dorești. Din păcate nu poți răspunde cu ajutorul brățării.

Poți opta pentru recepționarea de notificări de la o mulțime de aplicații. Tu stabilești care vrei să apară pe brățară și care nu.

Există funcția de mod nocturn cu ajutorul căreia faci economie de baterie. Iar asta deoarece reduce luminozitatea ecranului după apusul soarelui sau după o oră stabilită de tine.

Poți personaliza modul de vibrare, poți modifica ordinea elementelor afișate pe brățară plus multe alte funcții interesante, mai mult sau mai puțin utile, pe care vă invit să le descoperiți personal.

Există posibilitatea de a schimba melodiile pe care le asculți pe Youtube sau chiar din telefon, cred.

Și de asemenea ai destul de multe funcții de monitorizare a antrenamentelor sau sporturilor practicate.

Poți seta ca brățara să vibreze după o oră de inactivitate, astfel încât să faci puțină mișcare. Eu am dezactivat cel puțin momentan această funcție, pentru că dacă sunt prins cu treaba, o ignor.

Măsoară ritmul cardiac însă, din nou, nu știu cât de precisă este pentru că nu am cu ce compara.

Aplicația Mi Fit

Pentru a putea face legătura între telefon și brățară, ai nevoie de aplicația Mi Fit. O găsești pe Google Play dar văd că e și pe App Store.

Aplicația oferă destul de multe funcționalități. În primul rând, cu ajutorul ei alegi funcțiile pe care să le aibă brățara. De aici am activat sau dezactivat anumite funcții mai mult sau mai puțin utile.

Îți spune câtă baterie are brățara și poți actualiza software-ul, atunci când există actualizări.

Ce nu îmi place la brățara Xiaomi Mi Band 4 – Păreri personale

E o brățară la 118 lei, deci e clar faptul că sunt și lucruri care nu îmi plac.

Iar primul lucru care îmi displace este modul de încărcare. Se plânge multă lume de această modalitate de încărcare a brățării Xiaomi Mi Band 4. Iar asta deoarece trebuie să scoți ecranul din brățară pentru a-l pune într-un mic suport-încărcător.

Tragi destul de mult de brățara din silicon și cam cedează într-un an, din câte am citit. Un set de brățări de rezervă pentru Xiaomi Mi Band 4 costă mai puțin de 30 de lei și conține 4 brățări, deci există soluții.

O altă soluție ar fi achiziția brățării Xiaomi Mi Band 5, a cărei preț este de 190 lei. Aceasta poate fi încărcată fără a fi necesară scoaterea micului ecran din bandă și vine cu câteva funcții noi. Totuși, din câte am citit, simplificarea încărcării reprezintă principalul avantaj al brățării Mi Band 5 în fața brățării Xiaomi Mi Band 4.

Brățara a fost gândită să afișeze ecranul atunci când ridici mâna pentru a verifica ora, de exemplu. Ei bine, trebuie să respecți destul de mult mișcarea pentru a funcționa. Dacă ești în picioare sau pe scaun, asta nu e o problemă. Dar în pat te vei chinui să aprinzi ecranul cu o astfel de mișcare, chiar dacă poți face ca senzorul să fie ceva mai sensibil.

Alarma a reprezentat un motiv pentru care am decis să cumpăr brățara Xiaomi Mi Band 4. Inițial mi s-a părut un mod mai prietenos de a te trezi dimineața. Totuși, chiar dacă vibrațiile te trezesc, nu reușesc să te trezească de tot. Cel puțin eu am un somn destul de profund și mă trezesc destul de greu, așa că nu pot avea bază în brățară.

Poți seta destul de multe alarme, însă nu renunț la cea de pe telefon pe care trebuie să o opresc ridicandu-mă din pat.

Chiar mi-ar fi plăcut ca bateria să ducă 20 de zile, însă așa cum spuneam și mai sus, bateria la Xiaomi Mi Band 4 mă va ține probabil undeva la 2 săptămâni. Voi reveni, totuși, cu informații noi.

Mi-ar fi plăcut să pot personaliza și comenzile. De exemplu, indiferent că tragi cu degetul în stânga sau în dreapta, ți se va afișa player-ul pentru schimbarea melodiilor. Ar fi fost mai bine dacă puteam alege eu ce să-mi afișeze.

Chiar dacă pe Youtube schimbă bine melodiile, dacă folosești o variantă pe nașpa ca să nu plătești abonament premium, nu poți schimba melodia, ci poți doar pune pauză și cam atât.

Concluzii

Pe final, mă pot declara mai mult decât mulțumit de brățara Xiaomi Mi Band 4 despre care, după cum ați văzut, în mare parte doar păreri bune.

Nu regret faptul că am cumpărat-o și chiar mi se pare dificil să mă despart de ea pentru a lăsa locul unui ceas.

Raportul calitate/preț este, fără dar sau poate, excelent. Iar dacă vă tentează achiziția unui gadget smart (ceas, brățară sau cine știe ce alt gadget) atunci ar trebui să aveți în vedere brățara Xiaomi Mi Band 4.

Voi reveni și cu alte articole pe acest subiect, așa că stați pe aproape.

Lasă un comentariu