PSD și monarhia

Am tot văzut oameni intrigați că pesediștii, în frunte cu Ion Iliescu, sînt mai nou prieteni buni cu Casa Regală și regele Mihai, căruia îi plîng pe umăr că și-a pierdut nevasta. Doar că ignoră niște aspecte. Dintre toate partidele politice importante de la ora actuală, PSD-ul e cel mai aproape de ideea reîntoarcerii la monarhie. Și nu din cauză că ar fi vreun curent monarhist important în interiorul partidului, ăla vine doar dinspre Antena 3, ci din motive cît se poate de practice.

Cotroceniul n-a mai picat în dreptul PSD de prea mulți ani deja. La următoarele alegeri prezidențiale se vor împlini 19 ani de cînd un candidat al partidului a cîștigat ultima dată alegerile. Iliescu a fost de fapt și singurul reprezentant care a cîștigat alegerile prezidențiale în istoria partidului, fie că s-a numit PSD, PDSR sau FDSN. Practic funcția de președinte mai mult îl încurcă și, după cum s-a văzut la ultimele 3 scrutinuri, nu poate depăși cu mult bazinul electoral natural pentru a trece de 50% în turul 2 la prezidențiale. Prin înlocuirea „șefului statului”, după care bălesc de 2 decenii, cu o casă regală care va avea un rol convenabil de decorativ i-ar ușura PSD-ului treaba pentru următoarele cîteva cicluri electorale, unde nu are probleme să controleze Parlamentul.

Și, în definitiv, PSD se apropie foarte mult de un partid de dreapta conservator, în ciuda afilierii sale la Internaționala Socialistă. E puternic tradiționalist și cel mai apropiat de BOR. Ponta e mândru că e român, iar Firea e mama eroină care nu dă doi bani pe un președinte care nu are copii. Toți liderii actuali, declarați socialiști, pupă cruci, icoane, moaște și nu au nici o problemă să aprobe și mai multe finanțări pentru BOR și construcția de biserici. Pînă și despre guvernarea Ponta se poate spune că a fost cu mult mai de dreapta decît aia „de dreapta” a lui Boc, de exemplu, micșorînd TVA-ul, alte taxe și a „neglijat” investițiile în infrastructură. Singurul neajuns ca PSD-ul să fie cu adevărat un partid de dreapta e faptul că îi lipsește o gașcă organizată de intelectuali care să lucreze în sensul partidului, nu împotriva lui.  Alta ar sta treaba dacă ar avea aproape un Pleșu sau un Liiceanu. Au încercat ceva mișcări prin racolări de genul Daniel Barbu sau Andrei Marga, fără rezultate notabile. Iar cu Gâdea nu poți face treabă mai departe de cercul de pensionari amatori de Antena 3.

Dar dacă ești monarhist poți să votezi liniștit cu PSD la viitoarele alegeri. E singurul partid care chiar ar putea să readucă România la monarhie. I-ar și conveni de minune.

Comments

comments