„Scrisoarea unui român din diaspora”

Cam în fiecare lună, dacă nu mai des, în presa din România apare cîte un text despre o scrisoare deschisă a unui român din diaspora către președintele Iohannis. Dacă nu e din Statele Unite, ca asta cea mai recentă, e din Belgia, Italia, Canada sau, plm, Mordor. Nu contează de unde vin, dar toate par scrise de unii care au prea mult timp liber, că freacă prea multă mentă pe acolo pe unde trăiesc, și prea multă prostie. E drept, uneori scrisoarea românului din diaspora către președintele Iohannis e înlocuită de scrisoarea unei românce din diaspora către Carmen Iohannis, în care prima tipă a țării primește gratis sfaturi despre modă și bună purtare în societate.

Dar indiferent cui sînt adresate, toate au în comun un singur lucru: toți „autorii”, plecați de țîșpe ani din România, știu ei cel mai bine ce se întîmplă în țară și ce trebuie făcut. Ceea ce e destul de dubios, pentru că o persoană normală, care are un job full time în altă țară, în IT sau orice alt domeniu, n-are timp și răbdare să mai urmărească toate rahaturile care se publică în România. Și pe lîngă astea, să mai aibă și viață socială, copii, nevastă sau măcar o scorbură în care să mai bage ratonul din cînd în cînd. Că și activitatea asta îți mănîncă din timp, vrăjeala e mai grea cînd o bagi în altă limbă decît aia mamă.

D-aia sînt destul de convins că scenariul în care toate scrisorile să fie scrise de o singură persoană, un anume Ionică Aghiorghiței din Rădăuți, se apropie cel mai mult de realitate. Probabil e angajat chiar de SIE să le scrie, ăsta fiind jobul lui cu normă întreagă. Tot el scrie și textele cu perlele de la bac din fiecare an. Apropo, la mulți ani, Ionică! Mulțumim pentru toate scrisorile deschise cu care ne-ai binecuvîntat pînă acum.

Ar mai fi și posibilitatea ca textele să fie scrise de fapt de un grup de maimuțe coordonat de un alt grup de cercetători britanici, coordonați la rîndul lor de evreul ungur mason Soroș pentru a destabiliza situația politică din România. Vi se pare normal că Simona Halep s-a retras din turneul de la Brisbane iar Iohannis n-a luat pînă acum vreo poziție oficială? Ba cred că nu, vă zic io.

Dar oricare din variantele astea două ar fi, toate scrisorile deschise tot par a fi scrise de persoane cu diverse probleme psihice, toți sînt idioți cu prea mult timp liber la dispoziție.

Londra - români muncind din greu în diaspora.
Londra – români muncind din greu în diaspora.

 

Comments

comments