Premier League 2015/16 – la mijlocul sezonului

Am trecut deja de prima jumătate a sezonului de Premier League, unul foarte interesant și extrem de strîns. Ce se mai poate întîmpla în următoarele 19 etape?

  • Ok, Arsenal pe primul loc la început de 2016. Ne pipăim puțin și sperăm să nu ne fi trezit în urmă cu 2 ani. Urmează perioada cea mai grea pentru tunari: dubla cu Barcelona din UCL și trebuie să țină ritmul în vîrful PL. Deja are cîțiva jucători importanți accidentați, ca de obicei. Ozil este jucătorul nr. 1 din Premier League pînă acum. Tot ce trebuie să facă Wenger e să-l țină sănătos și să mai aducă vreo cîțiva jucători de back-up. Zvonurile de pînă acum indică faptul că francezul o să aibă o lună destul de activă pe piața transferurilor. Verdict: Arsenal cîștigă Premier League.
  • Leicester e povestea aia faină de sport din care iese cîte un film memorabil o dată la 10-20 de ani. Cu o echipă de strînsură și un antrenor terminat, vulpile au lichidat aproape toate echipele mari pe care le-au întîlnit, dau golgheterul ligii (care a bătut și recordul de mecuri consecutive în care a marcat cel puțin un gol) și au terminat anul la egalitate de puncte cu liderul Arsenal. La naiba, de fapt Leicester e liderul moral din PL. Doar că partea grea a drumului abia acum începe, cînd toată lumea așteaptă de la ei succesul. Pentru că ar fi prea frumos. Ca să aibă șanse la titlu ar trebui să strîngă cel puțin la fel de multe puncte ca în prima parte a sezonului. Și poate nici 78 de puncte să nu fie de ajuns. Rămîne de urmărit cuplul Vardy-Mahrez, pe care s-au bazat aproape succesele de pînă acum. O accidentare serioasă ar putea da totul peste cap și ar fi păcat. Verdict: Leicester termină în Top 4. 
  • Despre Manchester City e greu de discutat. A început sezonul beton, fără gol primit și victorii pe linie. Pînă la West Ham, care a venit pe Etihad și a pus-o să să-și arate cărțile de bluff. După care și-a continuat sezonul în mod ciudat, la fel ca în urmă cu 2 ani. Pare principala contracandidată la titlu a lui Arsenal, chiar dacă nu convinge. Practic nu-mi vine în minte un meci bun făcut împotriva vreunei echipe în formă din Premier League. Cu Arsenal putea pierde rău de tot, noroc cu ratările tunarilor. Cu Stoke și Spurs n-a arătat nimic, iar plictisitoarea Liverpool a umilit-o pe Etihad. Pînă și Aston Villa, care se pregătește de retrogradare, i-a smuls un egal. Din punctul meu de vedere, are cel mai slab sezon din ultimii 3 ani. De obicei, City face un retur de sezon mai bun, dar îndreptîndu-se către final de mandat Pellegrini, nu-i văd să se lupte pînă la capăt pentru titlu. Pentru mine rămîne o echipă fără suflet, care transpiră bani prin toate încheieturile. Verdict: ManCity termină în Top 4. Pellegrini demis înainte de ultima etapă.
  • Spurs s-a cam strecurat nesupravegheată între primele 4. După înfrîngerea supriză în fața lui Newcastle, a trecut zburînd peste snopul de meciuri jucate în perioada sărbătorilor, bifînd 9 puncte din 9. Deja la 5 puncte distanță de Manchester United, se pregătește și ea de un finish în Top 4. Și cred că poate mai mult, adică să joace la titlu împreună cu Arsenal. Verdict: Spurs termină în Top 2.
  • Luzării de pînă acum: Machester United, Chelsea și Liverpool. Dacă despre cormorani se cam bănuia să aibă un sezon ratat, ca o continuare a celui terminat, declinul abrupt al lui Chelsea este chiar neașteptat. Cu aproape același lot de jucători cu care a dominat autoritar sezonul precedent, singura reușită a londonezilor a venit doar în Champions League, unde a trecut de faza grupelor. În Premier League e mai aproape de retrogradare, Mourinho a fost dat afară, iar jocul nu pare să-și revină măcar pentru o ascensiune către zona Europa League. Cu United situația e și mai neagră. Van Gaal a cheltuit sute de milioane în ultimele 18 luni, dar tocmai a ieșit din Top 4 și din Champions League, iar atacul e ca și inexistent. Asta în timp ce Hernandez, cel de care Van Gaal a scăpat prea repede în august, înscrie la fiecare meci la Bayer Leverkusen. Liverpool are momentan un lot de uitat și un joc extrem de plictisitor. Klopp are o grămadă de treabă de făcut, posibil cu rezultate abia din sezonul viitor. Verdict: Chelsea nu prinde loc de Europa League. United și Liverpool în Europa LeagueVan Gaal demis pînă la finalul sezonului. 
  • Mențiuni. Crystal Palace: un loc 5 meritat pînă acum. Tripletă de speriat echipele mari: West Ham, Stoke și Watford. Sînt echipele care au făcut sezonul atît de interesant. De menționat aici și Southampton.
  • Everton, o dezamăgire din punctul de vedere al clasamentului. Prea multe rezultate de egalitate, chiar dacă jocul nu este unul chiar de lepădat. Verdict: Everton nu prinde Europa League.
  • Retrogradate aproape sigure: Aston Villa și Sunderland. Pentru evitarea ultimului loc de Championship se bat multe echipe. O revenire spectaculoasă din partea uneia din ultimele două clasate ar încurca și mai mult lupta strînsă din subsol. Verdict: vor retrograda Villa, Sunderland și Newcastle
foto: leicestermercury.co.uk

Comments

comments

2 Comments

Comments are closed.