Legea anti-fumat este una comunistă

Aș putea să o compar cu decretul antiavort dat de Ceaușescu în 1966. Și chiar îmi permit chestia asta, sînt unul dintre decrețeii rezultați din legea ceaușistă. Da, chiar este la fel de nasoală precum legea decrețeilor. Pentru că obligă toți cetățenii țării să poarte doar bască albastră, sau să se scarpine doar pe coiul drept, niciodată pe cel stîng. Cei care urlă că vor o țară ca afară, am văzut pe pagina de facebook a lui Andrei lozinca asta, omit niște chestii despre țările de afară: multe țări lasă loc de excepții pentru oamenii care au plăcerea de a fuma.

După standardele acceptate, eu nu sînt un fumător. Dar tare mai am plăcerea ca, o dată la 15-30-45 de zile, să merg într-un local împuțit, să mă umplu de fum și să fumez un pachet de țigări în cîteva ore. Și consider că e dreptul meu să am la îndemînă localuri care sînt deschise doar pentru așa ceva, pentru oameni care vor să fumeze și să bea împreună. Să putem intra pe propria răspundere și semnătură, apoi să-i chișăm în freză pe ultrașii antifumat.

România e o țară de căcat, ar trebui desființată. Zic asta la modul foarte serios. Da, există legislație anti-fumat de ceva ani în România. Doar că, la fel ca legea aia care mărea salariile profesorilor în 2008, n-a fost pusă în aplicare niciodată. Pentru că jegul ăsta de țară nu e în stare să pună ceva în aplicare. Țin minte cum, pe vremea cînd a apărut prima lege care interzicea fumatul în spații interioare neamenajate, prin 2008 sau 2009, cum nu se mai puneau scrumiere pe mese, doar niște farfurioare de cafea și angajații localurilor erau instruiți să le spună clienților cum fumatul este oarecum interzis, dar se poate fuma pe proprie răspundere. Pentru că nu venea nici dracu’ să controleze dacă se respecta legea. Cam un fel de #Colectiv, „ne-am loat țara înapoi” sau căcat. Pentru că, pula mea, merge și așa. Probabil Vlad Petreanu n-avea nici o problemă că nu se respecta legea și scruma în ceșcuță, pe proprie răspundere, pe vremea cînd era fumător. Și pentru că nimeni n-a luat nici o măsură acum 7-8 ani, acum s-a dat o lege comunistă care nu recunoaște nuanțe de gri, doar alb și negru. Pentru că trăim într-o țară disfuncțională, în care legile sînt facultative.

De aceea, cu ocazia acestei legi, o să-mi aprind cîte o țigară în orice local românesc în care voi intra de acum înainte. Asta pînă cînd se vor face amendările de rigoare la lege, care să permită și funcționarea localurilor exclusiv pentru fumători, cu semnătură și regulament de conduită, fără fătălăi, și care să fie și respectată, nu ca aia dinainte.

Comments

comments

4 Comments

  1. Andrei

    Fain si bine spus… Din pacate.. Nu mai polemizez si eu. E de prisos. Mi-s scarbit si tastez in dorul sulii. Si daca e cu permisiune, doar ceva mai am de spus ( sa fie tratat ca un punct la propozitie).. Sa-mi bag pula-n ea cacat de tara!

Comments are closed.