Allah ar putea foarte bine să ne-o sugă

Ca și New York 2001, Madrid 2004, Londra 2005, atacurile sinucigașe de ieri seară de la Paris au fost făcute în numele Allah, prietenul imaginar al celor săraci cu duhul, de origine arabă, crescuți într-o cultură a violenței și intoleranței religioase. O înapoiere de 1000 de ani față de lumea creștină, cea a prietenului imaginar Dumnezeu, care din cînd în cînd răbufnește ca un furuncul. În ultimul mileniu s-au tot omorît nevinovați în numele Domnului. Cumva, istoria i-a lăsat pe imbecilii ăștia islamiști la coada vacii civilizate, cu niște veste detonatoare și kalașnikoave în loc de săbii și arcuri.

Toate atacurile astea islamiste au ca scop accidental schimbarea modului de viață occidental, în care religia ocupă un loc din ce în ce mai mic și mai intim. Zic accidental, pentru că animalele astea fără creier nu gîndesc problema într-un mod mai complex de „ei nu cred în Allah, deci să-i omorîm”. Cu fiecare atac dintre cele menționate la început, statele atacate au schimbat și întărit cîte ceva. Securitatea a devenit mai strictă, supravegherea mult mai bine organizată. Chiar și așa, viața omului de rînd nu s-a schimbat în mod semnificativ. Poate petrecem mai mult timp la îmbarcare cînd luăm avionul sau, în Londra, găsești mai greu un coș de gunoi, dar în esență viața curge la fel pentru cetățeanul european.

Vor fi săptămîni de nesiguranță în Franța și Europa. Oamenii vor fi mai prevăzători, se vor strînge în mulțimi mari mai greu, la concerte sau pe stadioane, securitatea va fi mai strictă, dar pînă la urmă societatea occidentală se va reașeza în aceeași albie pe care o ocupă din 1945 încoace. Pentru că în fața terorii imprevizibile, tot ceea ce putem face ca oameni civilizați e să ne continuăm viața în același mod pe care ei vor să-l schimbe. Cu diminețile noastre agitate în timpul săptămînii și liniștea din weekend, cu traficul rutier enervant, cu orele suplimentare de la birou și concediile planificate, cu viețile pe care le autoevaluăm de cele mai multe ori nesatisfăcătoare și  plictisitoare. Iar Allahul lor ar putea foarte bine să ne sugă pula.  

foto: eatlovesavor.com

Comments

comments

2 Comments

Comments are closed.