Criza refugiaților sirieni explicată prostălăilor


Cu toate că nu prea explică implicarea occidentalilor în războiul civil sirian, în care i-au susținut pe rebeli și pe ăia de la ISIS, e un material excelent de demonstrat că problema refugiaților e și o problemă europeană. Mai ales că Siria a fost parte a Europei pînă de curînd. N-au trecut nici o sută de ani de cînd Siria făcea parte „pentru totdeauna” din Franța colonialistă. Un foarte bun rezumat al problemelor din Siria se poate citi aici:

After the occupation of Damascus (26 Iulie 1920 n.m.), Millerand, the French prime minister, proclaimed that Syria henceforth would be held by France: “The whole of it, and forever.”

Aron S. Klieman, Foundation of British Policy in the Arab World: The Cairo Conference of 1921 (The Johns Hopkins University Press, 1970), 51

Asta ca să nu-mi mai încing tastele despre cum tot Orientul Mijlociu a fost împărțit la mișto de către antanta franco-britanică după terminarea primului război mondial, construind inutil puncte de conflict între populațiile din zonă. N-a lipsit mult să avem o Sirie contemporană mult mai aproape de Europa, că a existat și Tratatul de la Sevres, vreo trei ani, prin care turcii ar fi fost micșorați frustrant de mult. Dacă n-ar fi existat Mustafa Kemal, butoiul de pulbere balcanic nu ar fi putut fi dezamorsat prea curînd.

TreatyOfSevres_(corrected)

sursa: wikipedia.org

Criza siriană ne cam privește, ca europeni. Sau poate se oferă din nou francejii să stăpînească iar țara aia, o mai împart de vreo 5-6 ori, să facă bine să nu facă rău, apoi să se predea.

Comments

comments