Monarhia în România?

M-am declarat în multe rînduri pentru revenirea României la monarhia constituţională. Am mai scris pe blog despre asta, inclusiv că-s pentru mutarea zilei naţionale pe 10 mai, aşa cum ar fi normal privind sincer către scurta istorie a statului român. La sfîrşitul săptămînii trecute au avut loc prin cîteva oraşe ale ţării „marşuri regale”, organizate de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. Marşurile au avut un succes limitat, cîteva sute de persoane în toată ţara. Felul ăla de succes pe care-l are şi ideea reîntoarcerii României la monarhie în rîndul maselor. Şi nu poţi să nu te gîndeşti de ce. De ce? Ceea ce urmează este extrem de subiectiv, chiar dacă îmi păstrez convingerile monarhiste.

Dinastia unui singur rege

Nu-i un mister faptul că Alexandru Ioan Cuza se bucura de o popularitate mare în rîndul maselor noului stat format. A iniţiat cîteva reforme majore, încercînd să scoată principatele din starea feudală în care se complăceau. După cum spuneam într-un text trecut, a încercat chiar şi trecerea la calendarul gregorian, dar aici chiar n-a avut cu cine. Din cauza propunerilor destul de brutale care afectau anumite caste privilegiate (adică boierii şi clericii, burghezii fiind cantitate neglijabilă), Cuza a fost pus să-şi scrie abdicarea într-o noapte de februarie. Pînă atunci a reuşit să împroprietărească ţăranii cu nişte pămînt, chestie care se va dovedi insuficientă pentru a-i scoate din starea de, cum să zic să sune mai bine, practic sclavi la marii boieri. După Cuza a fost chemat Carol, căruia mulţi nu-i dădeau mai mult decît primului domnitor al principatelor unite. Domnia lui Carol I a fost surprinzătoare. Viitorul rege al României s-a dovedit o personalitate mult mai maleabilă decît ar fi sperat contemporanii săi. A făcut o echilibristică formidabilă între liberali şi conservatori, două partide diferite doar pe hîrtie, că în practică urmau aceleaşi interese de grup. Ca o comparaţie, „monstruoasa coaliţie” poate fi pusă lejer pe aceeaşi treaptă cu FSN-ul anului ’90, mai puţin vărsarea de sînge. Toţi monarhiştii radicali de azi, atunci cînd aduc argumente pentru reinstaurarea monarhiei, spun că astfel se va curăţa clasa politică de lichele şi corupţia va fi mult mai mică. Şi cam de asta nici nu pot fi luaţi în serios. Păi corupţia din vremea lui Carol era la mare cinste. Aparatul bugetar era la fel de supradimensionat ca şi astăzi, pentru a le face loc trîntorilor de partid, se fura la fel de fără jenă ca-n zilele noastre. Iar cînd se schimba guvernarea, se schimbau şi feţele din administraţie. Exact ca şi astăzi. Şi atunci despre ce primenire a clasei politice vorbim? Şi de unde? Întreaga domnie a lui Carol a fost un şir întreg de compromisuri, cît să fie mulţumită toată lumea care conta. Desigur, a existat şi progres, în special în Bucureşti, pentru că nivelul pretenţiilor crescuse în rîndul elitelor şi nu se cădea să locuieşti într-un oraş retrograd după ce ai văzut Parisul sau Berlinul în vremea studiilor. În privinţa asta s-au făcut schimbări, România a avansat, dar privind de unde s-a plecat te întrebi dacă nu cumva rezultatele-s cam modeste. Dar asta era spoiala, viaţa în roz a cîtorva mii de persoane care conduceau totul. Şi nici cei cu drept de vot nu erau prea mulţi în România lui Carol. Spre finalul domniei totul a început să-i explodeze în faţă: răscoala ţăranilor de la 1907, prostiile anului 1913, apoi totul a culminat cu abandonarea sa de către politicienii pe care i-a cocoloşit jumătate de secol atunci cînd s-a pus problema intrării în război alături de Germania. Şi a murit neîmpăcat.

Cam aici se şi termină viitorul dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen din punctul meu de vedere. Ferdinand a mers pe aceeaşi cale descendentă, în ciuda creării României Mari. A început cu decizia prostească de a intra în război la 1916 şi şi-a încheiat domnia într-o pseudodictatură liberal-brătiană. Formarea României Mari imediat după încheierea războiului o pun pe seama coincidenţelor istorice favorabile. Nici una nu s-a datorat viziunii noului rege. Mai degrabă nişte accidente fericite. Probabil d-aia păstrăm o memorie mult mai bună soţiei, englezoaica Mary. Ferdinand a fost genul ăla de personalitate istorică ştearsă, pus în umbră de Brătianu, Regina Maria sau de aventurile amoroase ale fiului său.

Iar despre fiu-su nimeni nu are îndoieli, nici măcar monarhiştii înfocaţi. Carol al II-lea a fost un eşec de la un cap la altul, înconjurat de camarila sa. Aşa că dintre toţi regii României, Mihai s-a apropiat cel mai mult de mase în perioada de după 23 august ’44 decît toţi precedesorii săi în 80 de ani. Şi asta pentru că reprezenta o frînă în faţa sovieticilor. Oricum n-a contat, dar a ieşit din scenă cu capul sus şi şi-a continuat viaţa cum a putut. A trăit ca un om normal vreme de 40 şi ceva de ani, probabil de asta ar fi fost potrivit să revină ca rege în 1990. Învăţase cum e să nu mai fii rege, la fel ca Juan Carlos în Spania. Chestia e că acum e prea tîrziu, iar moştenitorii săi sînt mult prea depărtaţi de România autentică, la fel cum au fost la rîndul lor Carol I, Ferdinand sau Carol al II-lea, care s-au înconjurat toţi de oameni asemănători în spirit cu politicienii zilelor noastre. Bineînţeles că la fiecare sînt nuanţe şi doze diferite. Carol I i-a arbitrat pe marii corupţi politicieni, Ferdinand i-a tolerat, Carol al II-lea i-a condus. Şi probabil nici nu se putea altfel. Aşa s-au făcut întotdeauna treburile pe aici.

Şi atunci de ce nu-s românii monarhişti? De ce ar fi? Monarhia a avut puţin sau deloc legătură cu oamenii de jos care reprezentau majoritatea în România, ăia care trăiau greu şi nu ştiau carte. Şi cînd ar fi putut avea a fost prea tîrziu, că au venit comuniştii care i-au obligat să-i iubească pe ei, din închisori, de la canal sau de bunăvoie.

Dar nu, monarhia nu salvează România de la corupţie şi furt. Avem un istoric de 80 de ani care contrazice treaba asta. Mai bine găsim alt motiv mai convingător.

Comments

comments