Pentru Democraţie

Cînd ţara se află într-o morbidă letargie pentru prea mult timp, ajungi pînă la urmă la buza paharului plin cu venin. Dacă pînă ieri seară se discuta dinspre Jandarmerie despre cum să-i amendăm pe toţi mişeii care au avut îndrăzneala să protesteze „fără autorizaţie”, astăzi a dispărut acest imbecil deziderat al statului. S-a trecut la „nimeni nu-i împiedică pe oameni să protesteze”, doar „să o facă în mod paşnic”. De ce imbecil? Pentru a protesta împotriva conducătorilor statului nu mă duc să le cer voie în scris tocmai lor. Să nu uităm că vorbim despre o lege din negura anilor 90, anii mineriadelor, pusă în practică la sînge în ultimii ani împotriva unor tineri răzleţi ce protestau solitar prin anumite parcuri sau în faţa instituţiilor statului, fără aprobare de la împărăţie, şi umflaţi imediat de către jandarmi relaxaţi de situaţia fără miză în care acţionează.

Zic că schimbarea registrului jandarmilor de la „n-aveţi voie să protestaţi” la „protestaţi paşnic, vă rog!” într-un interval de 24 de ore este un cîştig real în lupta care există între noi şi ei. Şi cred că se poate mult mai mult.

Cei care protestează pentru… ceva, cum zicea un băiat lobotomizat mai devreme, o fac pentru protejarea democraţiei. Poate că nici ei nu o realizează clar, dar e evident că o fac. Pentru că nu-i democraţie acolo unde un băiat dictează tuturor instituţiilor asupra cărora nu are nici o autoritate conform Constituţiei României. Pentru că nu-i democraţie acolo unde se votează legi importante cu japca, înmulţind cu 2 voturile parlamentarilor de la putere. Pentru că nu-i democraţie acolo unde se adoptă legi organice exclusiv prin asumarea răspunderii guvernului condus de preşedintele statului, fără nici un fel de dezbatere publică. Aşa cum s-a întîmplat şi cu noua lege a sănătăţii, acum avortată prin decret prezidenţial, pusă în discuţie între Crăciun şi Anul Nou doar ca să treacă ignorată de populaţia ocupată de „ce să mai pună pe masă”. Şi da, Raed Arafat a fost cel mai mare duşman al lui Băsescu în chestiunea acestei legi. El a pus-o în discuţie cînd tot ce trebuia să facă era să tacă şi să înghită. Doar pentru asta a trecut de la „eroul României” la „inamic public al statului”.

Protestul acestor zile e unul sănătos şi autentic, dovadă că pînă şi slugile preşedintelui de la B1TV discutau astăzi aprins, cu maximă nesimţire, despre cum acesta este şi împotriva partidelor din opoziţie, nu doar antiprezidenţial.

Dinspre preşedinte şi prim-ministru n-avem nici o veste. Probabil că şi-au dus şi ei gagicile la Rîşnov… cu trenul.

Articol donat cu generozitate de către platforma lentă de opinii dealulmelcilor.com.

foto: romanialibera.ro

Comments

comments

5 Comments

  1. In ambele cazuri sau folosit “gasti” manipulate si platite, vezi cazul cu nenea ala care a spus ca a primit bani ca sa vina sa arunce si el cu niste suruburi si o sticla flambata, si apoi antonescu a chemat oamenii la violenta initial

Comments are closed.