Nişte întrebări pentru anticomuniştii de bine

Pentru că nişte răspunsuri au fost date, cu mare succes la timpul lor, de către o doamnă în cîteva zeci de mii de exemplare, eu am doar nişte întrebări. N-aş fi insistat, chiar dacă îmi zumzăiau prin şi anume cap, dacă nu mă stîrneau anumite persoane cu tema asta despre „anticomunismul fără echivoc”.

Ce înseamnă a fi anticomunist?

Oricine poate ajunge anticomunist? Adică, dacă astăzi sînt comunist, mîine pot deveni anticomunist?

Există vreo şcoală specială, sau aşa ceva, de anticomunism? Se poate face şi la distanţă sau fără frecvenţă? Sau a fost editat vreun ghid „Cum să devii anticomunist în 5 paşi simpli”?

Dacă sînt anticomunist înseamnă că sînt definitiv bun? Dacă provoc un accident grav şi apoi declar poliţiei că sînt anticomunist, scap fără urmări? Eşti rău dacă nu te declari anticomunist?

Antihitleriştii pot deveni buni anticomunişti? Eu mă declar antihitlerist. Dar anticarliştii? Am un prieten care nu-l place pe Carol al 2-lea.

„A fi anticomunist” este cumva un cod secret folosit de anumiţi oameni doar pentru a se identifica între ei?

Securiştii pot deveni anticomunişti? Dar căţeii? Aş fi interesat.

Ideologii comunismului, preocupaţi prin anii 70 să-l pupe în cur pe Ceauşescu, pot deveni anticomunişti?

Cei care au înfundat puşcăriile şi au construit canalul Dunăre-Marea Neagră pot fi încadraţi la anticomunişti sau au fost doar nişte fraieri? Nu puteau să mai aştepte pînă cădea regimul comunist ca să se declare anticomunişti?

Săptămîna viitoare urmează nişte întrebări pentru antilegionarii de bine.

Cartim, ai legătura.

Comments

comments

8 Comments

 1. C’est rigolo comme question.

  Subiectul e prea vast…

  “A fi anticomunist” inseamna pentru un american o stare naturala, adica a fi impotriva oricarei dirijari a statului…

  Pentru frantuzi inseamna a fi impotriva oricarui regim totalitar de stanga care, forcément, nu autorizeaza posesia de bunuri. Adica francezii sunt foarte generosi cand e vorba de impartit égalité si fraternité, insa casa mea e a mea, tarlaua mea imi apartine si bulajeria mea la fel, da’ PIB-ul se imparte la toti, mai frate…

  Pentru români, care au particularitatea de a fi trait comunismul pe propria piele, lucrurile nu sunt atat de simple… cred ca a fi anticomunism inseamna pur si simplu a manifesta teama de reîntoarcere la vechiul regim. Opozitia si ostilitatea fata de ideologia comunista, institutiile si persoanele care o reprezinta si/sau care au servit-o.

  Acuma, la intrebarile tale (alea serioase, nu alea ghiduse cu scoala, ghidul la fara frecventa si izbavirea de pedepse) se poate raspunde punctual, daca vrei:)

  Nu poti ajunge (sau intitula) anticomunist atata timp cat ai servit regimul si actele tale au avut consecinte nefaste asupra fie si unui singur semen…
  Securistii nu pot fi anticomunisti, oricat s-ar declara de liberali ori de democrati…

  Vestea buna e ca orice catel poate fi anticomunist, doar stie sa latre:)) nu e valabil pentru animalute precum sobolanii, de exemplu… 🙂

 2. Da, este un subiect mai vast.

  Personal, am motive sa fiu anticomunist.
  De la bunicii mei incoace ,la tal meu si apo eu am avut de suferit de pe urma regimului trecut.
  Bunicii au fost deportati in Siberia, tatal a fost un foarte bun sportiv , nu a fost acceptat in lotul national de atletism pentru ca nu avea “radacini sanatoase” , a fot apoi chemat la Securitate pentru ca nu vroia sa intre in PCR.
  Mie mi-a fost respins dosarul de la Facultatea de Drept pentru ca aveam nume german si ….

  Imi cer scuze daca nu pot fi de acord cu neocomunistii care se ascund sub masca social democratiei.
  De fapt intreaga clasa politica e dubioasa , de la presedinte si pana la cel mai umil consilier..

  Nu pot schimba tara in care am ales sa raman , si nici convingerile nu mi le pot schimba, nu imi pot schimba trecuul, pot dooar sa latru la luna…

  Cateii cred ca adopta sau nu ,convingeriile bipedului lor stapan , e democratie 😛

  • Este foarte vast. Din păcate, prin tăcerea celor care chiar au avut de suferit, anticomunismul ăsta a fost amanetat de către securiştii care-şi duceau viaţa în huzur şi înainte de 89. Cine strigă cel mai tare că e anticomunist în zilele noastre? Nu cumva sînt tot ăia care teoretizau savant pe tema „omului nou” acum cîteva decenii, ori ăia care dădeau cu şopîrla pe la secu? Toate partidele sînt inflitrate de „anticomuniştii” ăştia. Asta mă seacă. Acum toţi sînt anticomunişti, toţi au rezistat „prin cultură” singuri sub plapumă şi ne dau nouă lecţii de anticomunism fără echivoc. Iar comisia care a întocmit raportul prin care „s-a condamnat comunismul” s-a numit Tismăneanu. Cît de tare e treaba asta!

 3. Stii , Alpha, prin 1980 au venit trei insi in haine negre sa mi-au luat Bunicul si l-au dus, pentru spuese ceva la reuniune de cartier, spusese ca Parvulescu avuse dreptate.
  Atunci am aflat ca cel putin trei cexini colaborau cu Securitatea, pe mine m-au vizitat la scoala sa ma intrebe daca bOpa asculta “Europa LIbera”. Le-am spus caacsulta radioul dar ca habar nu am ce post.Aveam 9 ani.
  I-au dat drumul peste trei zile , nu stiu cum a venit acasa , ai mei m-au dus la niste cunoscuti la tara.Stiu doar ca dupa jumatate de an, i s-a declansat cancerul…Poate sunt eu paranoic…

  Poate motivele mele sunt pur personale , dar sunt profund dezamagit de tot ce ma inconjoara.

Comments are closed.