Lecturile ultimelor zile

Stîrnit de Brightie, am purces la lectura romanului Elogiul mamei vitrege al proaspăt nobelizatului Llosa. Şi bine am făcut. Am descoperit o scriitură îngrijită, voioasă, plină de personal. Don Rigoberto şi dona Lucrecia îşi gustă din plin momentele liniştite, rupte de lumea de dincolo de ferestre. asistaţi de junele diavol Alfonso. O lume veselă, proaspătă, în care păcatul este ceva îndepărtat. Adam şi Eva bucurîndu-se de tihna paradisului. Nu pentru mult timp. O carte care te copleşeşte cu imaginile senzuale ce-ţi zîmbesc din aproape fiecare pagină.

Cum am terminat povestea triunghiului amoros al lui Llosa, cam pe la prînzul de sîmbătă, am trecut la un policier de calitate semnat de Philip Kerr. Recunosc că numele scriitorului britanic mi-a fost necunoscut pînă în urmă cu cîteva zile. Coperţile tari, negre, precum borurile unei pălării de gentilom din perioada interbelică, mi-au atras atenţia dintre celelalte cărţi din librărie. Criminalul din umbră este al doilea volum al trilogiei Berlin Noir. Momentan n-am găsit decît acest volum din serie, pe care l-am sorbit în cîteva ore. O lume construită extrem de bine, de parcă autorul ar fi trăit acele vremuri întunecate. Un Berlin negru zugrăvit de un scriitor născut abia după cel de-al doilea război mondial. Un roman remarcabil ce îmi stîrneşte pofta pentru acest Philip Kerr, „un scriitor la fel de interesant ca Raymond Chandler, dar cu un simţ mai pronunţat al detaliului.” după cum stă scris pe coperta neagră a ediţiei româneşti.

Şi cred că ajung două volume pentru un sfîrşit de săptămână. Mi-a dat un gust plăcut această hărnicie a lecturii. Mai vreau!

Comments

comments

3 Comments

  1. 🙂

    Ma uimeste si pe mine scriitura cate unui autor din asta de romane politiste…
    Ai cateodata surpriza sa te pasioneze mai mult constructia si sonoritatea frazelor decat ancheta politista in sine:)

Comments are closed.