…Rece să fie doar berea

Şi m-am bucurat ieri degeaba. Cînd am văzut fulgii de nea ce cădeau de sus, mi-am zis că vine canicula hibernală. Dar nuuuu, iar a venit hiena siberiană peste noi. Luana mă întreabă cum stau cu radetul. Dacă poate ceva. Şi dacă poate, cît poate? Chiar acum stau în vîrful patului şi îmi ascult centrala cum turuie, încercînd să dreagă atmosfera pînă la 21 de grade, după cum i-am poruncit. Hop, acum s-a oprit.

Nu am treabă cu sistemul de încălzire centralizat. Îl consider hidos. Am crescut într-un apartament racordat la CET. Iar pe vremea cealaltă caloriferele din fontă erau doar reci. Mai tot timpul. Să zic că după 90 s-a mai dres cimbrul (că mama nu punea busuioc în ciorbă). Aveam ceva apă caldă, care se oprea brusc după ora 23.  Treaba asta a ţinut pînă aproape de mileniul nost`. Iar caloriferele se încălzeau abia după 15 noiembrie. Şi atunci doar dacă era bruma de vreo 2 centimetri pe iarba din faţa blocului. Radetul ăla era scîrbos. Apoi mi-am rupt cordonul ombilical şi am şters-o de acasă. M-am mutat cu chirie într-un apartament care avea centrală de bloc. Idee nu foarte rea, dacă stau să mă gîndesc. Doar că în fiecare an, vecinii care preferau să îşi monteze centrale proprii se înmulţeau. Aşa am rămas noi să plătim la întreţinere şi pentru ei. În ultima lună de huzur centralizat am plătit pe metrul cub de apă caldă cam 100 de lei. Ba mint. Era doar 99 de lei. O diferenţă, totuşi. Atunci am ameninţat-o pe proprietăreasă că nu ne mai spălăm vreo lună şi vom alerga pe scara blocului în cucul gol, dacă nu montează centrala aia de apartament. Surpinzător, a cedat extrem de repede. În maximum o lună aveam apă caldă şi căldură de la o cutie albă, montată pe peretele bucătăriei. De emoţie n-am dormit în prima noapte de belfereală. Am stat în bucătărie şi am admirat minunea.

Apoi ne-am mutat. De la două camere, la o garsonieră mică şi cochetă. Cu centrală şi ţevi metalice serioase. Şi aici facem cîtă căldură vrem noi. Mai intervin unele probleme. De exemplu, iarna trecută, pe gerul ăla din perioada Revelionului, mi-a înţepenit ţeava de apă rece din beci. Garsoniera e într-o casă din centrul vechi al Braşovului. Dar am rezolvat-o cu nişte flăcărui violet şi am izolat-o mai apoi. Cred că am fost meseriaş de n-a mai răcit zilele astea. Dar mi-e bine. Nu mai aştept să vină apa leşinată pe ţeava CET-ului şi să mă închin atunci cînd se întîmplă. Temperatura casei e întotdeauna pe la 20-21 de grade. Dacă-i mai cald de atît, parcă nu mă mai simt confortabil. Şi lucru fain e că vara, pe caniculă, temperatura garsonierei nu trece peste 22-23 de grade. Sînt un norocos.

L-aş întreba acum pe Boghi. Tu cum stai, bătrîne, cu Radetu`? Al tău cît poate?

Comments

comments

10 Comments

  • Bogdan, dacă nu mă înşel, în Făgăraş sînt centralele alea roşii de cartier. Nu funcţionează? Nasol!

   Zizzou, la ţară, la bunici, aveam sobe pe lemne. Se încălzeau greu, dar cînd o luau, stăteai doar cu bentiţă pe cap de cald ce era 😛

   Boghi, ştiu că o să scoţi ceva fain. De-abia aştept 🙂

 1. Eu am stat la casa si aveam doar sobe pe gaz! Iti pot spune ca-mi clantaneau dintii pana cand se incalzea ditai hardughia si nu se incalzea niciodata atat de mult incat sa dai cojoacele jos!

  A fost ok pana ce s-a hotarat refacerea unor sobe, a venit un mester pe nume Fane a stricat vreo doua, le-a refacut (ca pe un puzzle) asa cum stia el mai bine si gata ar fi trebuit sa fie cald si bine. Ehh dar se pare ca nea Fane nu prea le avea cu sobele deci contorul se invartea, gazele curgeau, dar sobele erau sloi.

  Bine ca nu am prins iarna asta pe acolo ca m-as fi plimbat prin casa cu patinele :))
  .-= Zizzou´s last blog ..“La naiba!!!” pe caseta =-.

 2. E misto … 21 – 22 … de ex la mine sunt constant 24, dar n-am ce-i face daca astia asa caldura dau, sa stau cu geamu deschis? 😀

  Singurul lucru aiurea e ca a fost perioada asta cu frig si poate au exagerat si ei cu incalzirea, dar ziceam … cand iesi pana la magazin e oribil … parca esti in curu gol pe un lac inghetat …

 3. Nu e bine nici 21 de grade ajung 15 pe timp de iarna, se iroseste energie prea multa aiurea in loc sa pui o izmana pe tine si tot acolo ajungi cu temperatura.
  Salvati planeta ca eu nu am timp.

 4. Ce coincidenta! Si eu am trecut de la CET la centrala de scara si ulterior la centrala proprie din cauza vecinilor care preferau sa se incalzeasca cu grade alcoolice si o şuba in plus. 🙁

Comments are closed.