D-ale alegerilor, epilog

Luînd ieri seară centrul oraşului la pas, am dat cu ochii de o altă nesimţire europarlamentară, sezon 2009. Cum ajungi în Piaţa Sfatului, la numărul 15 descopăr o dihanie de banner politico-publicitar. În el apar nouă domni şi doamne, fiecare avînd pe faţă cîte un zîmbet, mai larg sau mai subţire. Fiecare după posibilităţi. Din centrul cîrpei, doi ochi de Frodo încearcă, fără succes, să transmită încredere, forţă şi onestitate. Deasupra capetelor pictate este scris sloganul “Bani pentru români. Bani europeni.”

psfatului Casa eclipsată este una dintre cele mai vechi din centrul istoric al Braşovului. Pe lista monumentelor istorice,  la categoria monumentelor de importanţă naţională şi internaţională, clădirea este atestată arheologic încă din secolele XIII-XIV. Prima atestare documentară: 21 decembrie 1512,  cînd se alocă din fondurile urbei suma de 200 de florini pentru înzestrarea farmaciei orăşeneşti. Aflată în renovare de o eternitate (mai exact din 1993), perioadă în care a tot fost acoperită de diverse prelate, aceasta va găzdui în curînd Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, în care vor fi prezentate diferite aspecte ale modului de viaţă specific Braşovului în secolele XVII-XIX. Dar pînă atunci, de ce să nu fie suport pentru afişarea însemnelor electorale?

Renovată din fondurile Consiliului Judeţean, a mai fost folosită în scopuri electorale şi anul trecut la alegerile locale. Atunci, pe faţada clădirii s-a aflat făţăul Preşedintelui Consliului Judeţean, Aristotel “Laudă de Sine” Căncescu. Domnul care îşi anunţă realizările pe toate gardurile a cîştigat atunci un nou scaun de preşedinte judeţean pentru PNL. Fiind un reprezentant de seamă al urbei şi urmărind doar interesul cetăţenilor… cu carnet de membru PNL, recidivează şi anul ăsta. Şi pun rămăşag că va face la fel şi în toamnă, cînd o să-l putem admira pe Crin, Stăpînul Inelelor Opoziţiei, rînjind de la numărul 15 în bătaia vîntului.

Şi un mic promo

Sub privirile păpuşilor liberale, mîine şi poimîine va avea loc în Piaţa Sfatului ediţia a doua a evenimentul fatzaDA, prin care se doreşte atragerea atenţiei comunităţii locale asupra aspectului estetic al clădirilor. Detalii găsiţi pe site-ul evenimentului organizat de către Depoul de Artă Urbană. Sper ca organizatorii să atragă atenţia şi asupra acestor practici electorale jenante, care mie îmi transmit disperarea. Disperarea unor politicieni nesimţiţi, incompetenţi şi corupţi.

Lăsaţi clădirile să respire şi să fie admirate!

fatzada

*****

030620090041La vreo 20 de metri distanţă de afişul liberal, PSD îmi întăreşte convingerea că politicienii sînt plămădiţi din acelaşi rahat. De la etajul întîi al clădirii în care îşi are sediul partidul roşu, un mic banner acoperă două ferestre: “Alege bine!”. Se vede că săracii pesedei n-au reprezentat niciodată o forţă în Braşov, altfel ar fi fost în stare să vopsească în roşu Biserica Neagră. Doar două geamuri acoperite au putut.

Aşa de bine o să aleg duminică! O să aleg un grătar, undeva departe de Braşov.

Altcineva?

Comments

comments

9 Comments

 1. Cat de curand or sa le tatueze pe asfalt, ca na e mare e lat e uniform. Acum sincer vb. am vazut afise electorale pe peretii scolilor sau pe cei ai sectiilor de votare. Deci pe o casa…macar e proprietate privata si cineva si-a dat acordul pentru asta.

  Zizzou’s last blog post..Forme si culoare

  • @Zizzou – Asta cu bannerul pe muzeu îmi miroase a parşivenie. Adică eu sînt bun cu tine şi te ajut (renovez), după care pun ditamai posteru’ pe coşmelie. Coincidenţă: poster liberal, partid din care face parte ăl care conduce organismul ce a renovat clădirea. Păi asta cum sună?

 2. Permite-mi sa nu fiu de acord cu concluzia ta. Si pe mine ma deranjeaza reclamele la mancare de aici (prea multe, prea tipatoare) dar asta nu ma determina sa incetez sa mananc. Chiar daca exercitiul de a vota este rareori simplu si de multe ori inseamna sa alegi cel mai putin nociv dintre candidati, eu zic ca tot merita facut.

  O alta asemanare tot cu mancarea (ca zici ca te duci la gratar 😀 ) este ca probabil peste 80% din ce bag in mine este mai mult sau mai putin toxic, plin de pesticide, si in cazul carnii, cu antiobiotic residue si conservanti (sa nu crezi ca daca-i “proaspata” n-are). Dar asta nu-i un motiv sa n-o mananc, pentru ca a nu manca este un rau mai mare decat a n-o manca.

  zic si eu 🙂

  zamolxis’s last blog post..Surrealism si supra-tloen II

 3. Pingback: Casa Sfatului e bine « Dealul Melcilor

Comments are closed.